Pages

Sunday 28 October 2012

Resepi kek batik

Assalamualaikum...

Resepi kek batik ni aku saje letak kt blog sbb riso ada kes terlupa bila nk wat lagi nti...huhu..

Kek ni memang simple, mudah n sedap dimakan..lebih2 lagi kalo bdk2 bujang yg xder oven n yg baru nk bjinak2 ke dapur pun boleh buat kek ni..^_^

KEK BATIK

Bahan-bahan:
1 paket Biskut Marie
1/2 tin susu pekat manis
1 buku butter (250gm)
1 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko / 400gm coklat masakan(dicairkan)
3 biji telur

Cara membuatnya:
Biskut marie dipatahkan 4. Cairkan butter dlm kuali. Masukkan susu, milo, serbuk koko dan telur. Kacau sehingga sebati dan apabila kuah mdidih masukkan biskut marie yg telah dipatah2kan tadi. Gaul sehingga coklat menyaluti biskut. Kemudian, biarkan sejuk sedikit boleh la diletakkan ke dalam bekas yg telah dialas aluminium foil. Ratakan adunan biskut tadi dengan menekan2nya dengan menggunakan sudu sehingga betul2 padat supaya mudah untuk memotongnya nanti. Setelah yakin adunan telah mampat biarkan betul-betul sejuk kemudian boleh la dimasukkan ke dalam peti ais selama 3 jam atau semalaman..


gambar google jer sebab kamera wat hal..hihi..

Sekian terima kasih.