Pages

Thursday 20 December 2012

Resepi kuah lodeh...


Ms ngandung ni suka sgt makan lontong...so sj wat kenang2an..makan pulak dgn rendang daging..fuhh..dap..dap..>.<

RESEPI KUAH LODEH

Bahan-bahan :
  • 5 ulas bawang merah - aku letak 1/2 biji bawang besar^___^
  • 3 biji bawang putih 
  • 2 sudu besar udang kering (dibasuh, direndam dan toskan)
  • 2 inci kunyit hidup (boleh juga guna serbuk kunyit)
  • 3 batang serai - 
  • 4 cawan santan cair (1 liter)
  • 2 cawan santan pekat (500 ml)
  • 4 biji kentang - potong dadu
  • 5 batang kacang panjang - dipotong-potong
  • 1 batang lobak merah - hiris memanjang atau hiris bulat serong
  • 2 keping tempeh - didadu besar-besar (goreng sekejap)
  • Fucuk dan soo hoon - direndam hingga lembut dan toskan
  • 1 cawan udang 
  • 2 keping tauhu - (goreng sekejap) 
  • Garam secukup rasa

Cara-cara :
  1. Tumbuk bawang merah bersama udang kering dan kunyit hidup.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan juga serai yang diketuk bersama santan cair ke dalam periuk dan letakkan atas api dapur.
  3. Bila mula menggelegak, masukkan kentang. Biar separa empuk. Kemudian masukkan sayuran lain dan juga tempeh. Masak hingga sayuran lembut. Kemudian masukkan fucuk dan soo hoon serta cili hijau.
  4. Seterusnya masukkan santan pekat dan sentiasa kacau. Rasakan garamnya. Biar mendidih perlahan di atas api sederhana. Bila telah puas hati dengan rasanya, padamkan api dapur.

Resepi ni aku google..bila buat tsangat la best..tp aku ada adjust2 sikit ms masak tu..sb aku nk makan bdua jer..hubby pun suka makan sampai nak ratah2 jer katanya..patut ke xpatut kembang kuncup idung ms ni..hihi..so, next time boleh wat lagi.....^____^